Посмотрел видео у Варламова (вот это) про то, что никогда не стоит разговаривать с полицией, даже если ты невиновен.

Ролик о 5-й поправке США, где профессор-юрист рассказывает студентам,  что их самая большая ошибка будет, если они скажут хоть что-нибудь полиции при задержании или во время расследования. Позже лекцию продолжает вести офицер полиции который рассказывает как в участке или суде добиваются признания от людей основываясь на том, что они сказали правоохранительным органам.

Понятное дело, что в США полиция более опытная и профессиональная, и отделаться фразой «Ты знаешь кто мой батя?» не получится. Но все же в Украине предусмотрено несколько законов защищающие наши права.

Первый документ — это Конституция Украины

Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду.

https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

 

Второй — Уголовно-процессуальный кодекс

Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення.

https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

 

И последний бонусом, но при этом очень важный для нашей страны — это Уголовный кодекс Украины

Стаття 373. Примушування давати показання
1. Примушування давати показання при допиті шляхом незаконних дій з боку прокурора, слідчого або працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність, — карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.
2. Ті самі дії, поєднані із застосуванням насильства або із знущанням над особою, за відсутності ознак катування, — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

 

Может это будет кому полезно, ведь обычно знания законов Украины у нас ограничивается фразой: «Я знаю свои права».

Один комментарий к “Право не свидетельствовать против себя в Украине”
  1. братан ты написал ету статью и я пойду унежать полицыю они мне мои права не зачитали а выбили подпесь гады я отпишусь

    БРАТАН ТЕБЕ ОГРОМНОЕ СПС

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *